fbpx

葡萄牙小知識 - 狂歡節

狂歡節 - PortuGet 明橋葡語 - 澳門葡文課程 - 教青局持續進修機構 - 持續進修基金

大家有無聽過巴西狂歡節?原來都有葡萄牙版架!2月25號就係葡萄牙嘅狂歡節(Carnaval)啦!

大約喺公元6世紀,天主教就會開始慶祝狂歡節。喺復活節前47日,天主教徒會以狂歡節標著四旬期的開始,當狂歡節結束後,佢哋就會禁食肉類直到復活節。

不過到咗今時今日,狂歡節可以話係葡國人開PARTY嘅大日子!由星期日到星期二,無論係學校定社團,每個人都會戴上面具同著上五顏六色嘅服裝慶祝狂歡節。當中好多人都會扮演著電影角色、卡通甚至政治人物走到街上遊行慶祝。例如喺葡萄牙嘅城市 Torres Vedras 舉行嘅 Carnaval de Torres,就係其中一個大型狂歡節活動嘅地方,有好多年輕人都會專程走去戈到〝狂歡〞架!

 

狂歡節1 - PortuGet 明橋葡語 - 澳門葡文課程 - 教青局持續進修機構 - 持續進修基金
狂歡節2 - PortuGet 明橋葡語 - 澳門葡文課程 - 教青局持續進修機構 - 持續進修基金
葡萄牙小知識 – 狂歡節